fredag 30 november 2012

Helt uppåt väggarna...

Nu har jag kommit en bra bit på väg med ansiktslyftningen av Strömsåsens kök, om man nu kan kalla det så. Jag hade gärna blåst ut hela köket och gjort det exakt som jag vill ha det. Men det hade bara varit korkat eftersom det nästan är husets bästa rum. Men en ny känsla var det tvunget att få. Bort med dom gamla tapeterna, köksmöblerna och kopparsakerna på väggarna. Upp kom istället färg och så denna tapet på den ena väggen ner mot ån.


Det var inte så lätt att hitta en tapet som skulle gå ihop med det lätt rosa golvet, den gröna stenfönsterbrädan och dom ljusgula väggarna. Men denna passade super. Härligt med lite färg på en så liten vägg som just denna.


Som jag tidigare har skrivit så ville jag ju ha ett nytt köksbord och dessa härliga möbler stod på rännet. Jag vet att det inte är många som skulle ställa in så slitna stolar men jag tycker dom är skitfräcka. Tröttnar man är det ju bara att måla dom eller åter ställa ut dom på rännet. Bordet är precis lagom stort när man bor två och ofta hamnar framför tvn i alla fall. Det är klumpigt lagat undertill med några träbitar men där sätter vi ett metallkors istället. Det är ett riktigt fint gammalt bord ihopsatt med stora träpluggar under bordsskivan. När det låg där ute på rännet med foten upp såg det ut som rent skräp. Men det räckte att skura det och ta på möbelpolisch så blev det kanon. Sånt gillar jag!



Men nu måste jag få tag i en passande lampa för det här ser hemskt ut. Likaså ska rätt saker placeras i fönstret. Sånt här är roligt! 

Ha en underbar helg och första advent och välkomna till Björneslätt på söndag alla som anmält er. Det finns fortfarande plats för någon till så säg bara till!

Kram Gittan

måndag 26 november 2012

"Nya" köksmöbler.

Som vi har funderat fram å tillbaka på vilka möbler vi ska ha i köket. Det ska vara gamla möbler. Vi har sökt på blocket och pratat med folk, så visade det sig att vi hade dom stående på rännet. Det fanns ju fullt med gamla möbler kvar på Strömsåsen och det är ju så roligt. Så ut med 70-tal och in med 1800-tal. Tyvärr har min kamera gått sönder och mobliens kort blir inte lika bra. Men här ser ni dom "nya" möblerna. Tror dom kommer bli så fräcka ihop med den nya tapeten som kommer i veckan. Jag längtar efter att få sätta upp dom.


Nu är frågan istället, vilken lampa ska vi ha? Kanske en kristallkrona =) Någon som har en på lager?

Ha en bra vecka vänner!

Kram Gittan

torsdag 22 november 2012

Äntligen lite ny färg

Som ni alla säkert har förstått så älskar jag att måla och tapetsera. Denna gång är det köket på Strömsåsen som ska få sig ett lyft. Jag inser att köket är för bra för att vara det första rum som man blåser ut. Men jag vill inte behöva ha det som det var i flera år. Därför fick det bli ny färg på väggar och lister och en ny tapet på ena väggen.


Före...

...och efter det att väggen fått färg


Väggen som ska tapetseras är den ner mot ån. Den gamla fönsterbrädan är av grön sten, väggarna nu gulvita, golvet går åt rosa och skåpsluckorna är träfärgade. Därför valde jag denna tapet som ska ta upp alla färger och samtidigt bli en glädjeprick när man nyvaken lullar ner dit på mornarna. Jag ser att bilden inte rättvist visar färgerna. Blommorna är egentligen riktigt rosa! När dom är uppe på väggen ska ni få se.


Men än så länge så slipas och målas det lister och fönster. Ny lampa måste självkart upp och vad ska det bli för köksbord tro. Kanske ska jag göra något roligt av det som redan står där. Det tåls att tänka på.

Kram Gittan

måndag 19 november 2012

Välkomna på julpyssel på Björneslätt



Julpyssel på Björneslätt den 1:a advent

Välkomna på det årliga julpysslet på Björneslätt den 2 december kl 10.00 - 15.00 Som vanligt har vi knytkalaspyssel. Varje person tar med sig pysselsaker till ett värde av 150kr samt något att äta. När vi vet vilka som kommer så delar vi upp sakerna mellan oss så inte alla tar med sig samma saker. En person kan tex få ta med sig fina pärlor och något till efterrätt medan en annan får ta med sig vackra papper och dricka.
Sen låter vi oss inspireras av varandra och frossar i pyssel. Helt kravlöst är detta och mycket roligt.


Så välkomna att anmäla er. Vi kan inte vara hur många som helst så först till kvarn är det som gäller. Dagen kostar alltså inget extra utan det ni bidrar med är materiel för 150kr och lite mat. Det vore jättekul att få träffa några av er bloggläsare som jag aldrig tidigare har träffat. Alla är verkligen varmt välkomna!


Anmäl er snarast till birgittaryberg@hotmail.com eller 0705-222147

Varmt välkomna!

Gittan



torsdag 15 november 2012

Tjolahopp

En ny liten kuse har sett dagens ljus. Jag blir så glad av att måla dessa tavlor.


Kram Gittan

tisdag 13 november 2012

Måste lära mig skära glas



Nu är alla trasiga rutor bytta och häftgrunden är på plats. Nu ska jag spackla och slipa och göra dom riktigt fina. Jag kommer måla dom med antikvit lackfärg glans 90 då jag vill ha dom riktigt blanka och fina. Samma sak kommer jag göra med dom gamla pardörrarna som också kommer sitta uppe på hallen. Jag läntar verkligen tills det är dags att sätta in dom. Jag tror hallen kommer bli riktigt fin för här ska det blänka tänker jag.
Men med pardörrarna är det värre. Jag har runt 40 rutor att skära till i glas och jag är så usel på detta. För att få till en så har jag sönder 5. Jag blir galen. Måste leta upp någon som verkligen kan kan lära mig detta.

Kram Gittan

måndag 12 november 2012

Nytt förråd i källaren

Regn på söndagen resulterade i nya hyllor i källaren. Suveränt att kunna utnyttja rummen maximalt. Vi tittade runt lite på nätet för att se om det fanns några riktigt bra hyllor att köpa men det visade sig snabbt att det var bättre att bygga egna så måtten blev rätt. Det är ju också en väldig tillfredställelse att ha gjort det själv. Vi platsbyggde det inte helt utan gjorde det i 120cm sektioner så man kan flytta runt dom ifall man ångrar sig och vill ha det i ett annat rum.




Så nu är det bara att fylla hyllorna med flyttlådor och gamla klockor. Det kan låta konstigt med klockor men jag har inte hjärta att slänga gamla Amerikaklockor och liknande. Dom får bli magasinerade ett tag...

Kram Gittan

söndag 11 november 2012

Platser kvar till akvarellkursen på lördag



Så varmt välkomna ni som vill vara med och måla roliga motiv med härliga färger. Allt om kursen kan ni läsa i spalten till höger. Klicka bara på bilden till höger. Inga förkunskaper krävs och jag lovar att alla kommer lyckas! Släpp prestationsångesten och häng med. Våga vara barnslig =)


Kram Gittan

Så mycket som aldrig syns.

Det är så stor del av dagen som ägnas åt saker som nästan inte syns. Igår stängslade vi klart stora hagen vid huset. Röjde sly med motorsåg och gjorde fint. Det är en underbar känsla när saker bli klara men det är verkligen mycket som görs som aldrig syns.
Dagens projekt blir troligen att bygga hyllor i källaren eftersom regnet envisas med att göra allt genomblött. Två rum i källaren är tomma och har inte ens hyllor. Det ska ändras på. Färgburkarn som inte tål frost måste in. Flyttlådor stuvas undan och ordning skapas. Det är otroligt så mycket två hamstrar samlar på sig. Till sommaren måste här bli en stoooor loppis och auktion. Mycket roligare om andra får glädje av det man har liggande i lådor.

Ha en skön söndag vänner och glöm inte att det är fars dag!
Själv ska jag tända en stor lykta för min älskade pappa när det mörknar.

Kram Gittan

fredag 9 november 2012

Varning termiter!

Idag var det besiktningsdags av Björneslätt. Anticimex skulle komma. Alltid spännande att höra vad dom säger. Jag valde redan innan att inte se det som en dom utan som ett sätt att få reda på om det fanns några saker att bekymra sig över.

In på gården rullade deras lilla vita bil och ut ramlade en glad göteborgare som var dit skickad eftersom kontoret i Borås av okänd anledning fått förhinder. Så gött det är att få höra lite riktig göteborska. Han verkade tycka lika mycket om gården som alla gör som besöker den.
Det var ju skönt att slippa få ett papper med en stor stämpel VARNING TERMITER! utrym genast huset. Nej tvärt om. Björneslätt verkar vara hur frisk som helst. Skönt att höra även om jag alltid har sett det så.

Men när jag googlade bilder på termiter fann jag detta: Termiter omvandlar trä till socker vilket skulle kunna vara ett sätt att framställa biobränsle.


termit
Bilden är hämtad från Allt om vetenskap
Termiter kan äta trä och göra socker av veden. Och de gör det med hjälp av kemikalier i sin matsmältningsapparat. Kunde vi imitera det skulle vi ha en förträfflig metod för att framställa biobränsle.
Men det kan bli svårare än man trott. Ett projekt under det amerikanska energidepartementet och universitetet Cal Tech har börjat analysera vad det är som gör att termiterna lever gott på trä. En termitart hämtades från regnskogen i Costa Rica och fick lämna sitt maginnehåll för genetisk analys. I den lilla termitens tarm fanns flera hundra arter av bakterier som hjälpte till att bryta ner träets beståndsdelar. Tillsammans framställer de här bakterierna hundratals, kanske tusentals, enzymer, som alla bidrar till processen. Troligen krävs ett väl avvägt samarbete mellan dem för att lyckas förvandla veden till mer användbara ämnen. – Att anpassa de här fynden till ett system i industriell skala blir ingen enkel uppgift, säger en av deltagarna i projektet, Eddy Rubin.

Ett antal andra vedtuggande djurarter står nu på kö för att genomgå en genetisk analys av vad de har i sina bioreaktorer till magar. Kanske någon av dem har ett enklare system att låna ut till oss än vad termiten­ har.

Alltid lär man sig något. Ha en skön fredag vänner!

Kram Gittan

onsdag 7 november 2012

Idag ska det kittas

Idag jobbar jag kort dag så nu ska fönster kittas. Det är många rutor som ska komma på plats, bla dom fina fönstren som ska sitta inne samt det första av ytterfönstren. Jag lyckades ju ha sönder den stora rutan och beställde en ny från glasmästaren. Det visade sig när jag jämförde att den rutan som satt där var väldigt tunn, ovanligt tunn. Det ska bli intressant att se hur många jag kommer ha sönder innan alla fönster i huset är fixade.


Så när jag väl har kittat kvarstår ett antal strykningar innan det är dags för spröjsen. Så här har vi bestämt att dom ska se ut. Det svåra blir att komma på hur man ska få spröjsen att sitta riktigt. Så fort vi börjar arbetet med detta så ska jag visa det.


Ha en go dag vänner!

Kram Gittan 

måndag 5 november 2012

Hen

Min senaste tavla heter "Hen". Jag tänker inte gå in i någon debatt gällande detta ord. Men en tavla med härliga färger blev det. 

Akvarell 30x40cm, inglasad med svart ram. Pris 600kr

Ha en bra dag vänner, det ska jag verkligen ha!

Kram Gittan

lördag 3 november 2012

Nytt utseende på hallen.

Ständigt planerar jag i mitt huvud hur jag vill göra om, funktion, känsla och stil ska ju gå hand i hand. Det får inte bara bli ett uppvisningshus utan det måste vara praktiskt. Det första sovrummet som vi gjorde färdigt kommer troligen att bli ett arbetsrum. Här ska alla målargrejor få plats och då gäller det att planera. Allt större målningar börjar se dagens ljus så nu gäller det att få plats med stora arbetsbänkar, stafli, hyllor för penslar, färger, block. Just nu håller jag till uppe på hallen där det är bäst ljus.

Hallen idag med målarplats.


Dom gamla härliga dörrarna som ska sättas in till nya sovrummet.


 Men just idag fokuserar jag på hallen uppe. Den är i dagsläget inte så rolig. Jag vill få till en finare lantlig känsla. Ett lite "rikare" gammalt hus. Så in till sovrummet kommer vi sätta in dessa helt underbara pardörrar som vi turligt nog hittade på nätet för ett tag sedan. Rätt höjd och en bredd som passar in. Dessa dörrar kommer sitta rakt fram när man kommer upp för trappan och kommer bli ett smycke i hallen. Den platsbygda garderoben till höger kommer troligen att tas bort. Något som vi inte bestämt än är vilket typ av golv vi ska ha. Trägolv är snyggt, men laminat är så mycket mer praktiskt. Får fundera vidare på detta.

Tre spröjsade fönster kommer även sättas in i en mellanvägg ovanför trappan. Det kommer nog bli riktigt läckert. Det kommer göra att hallen känns större och finare samt att rummet innanför som bara har ett fönster kommer bli mycket ljusare.


Tre fönster ska sättas in i innerväggen.
Troligen hamnar dom lite längre ner.

  

Fönstren hittade vi på en loppis i Danmark och kommer passa riktigt bra i hallen.

Pardörrar saknar helt glas så nu gäller det att försöka skära till alla dessa små bitar. Det är inte lätt. Jag är inte duktig på att skära glas men gammalt glas med bubblor har jag gott om och sådant glas ska det vara.


Jag vill ha lite färgat glas bland allt det klara


Men jag vill även ha in färgat glas i några rutor. Ljusgrönt eller ljusgult eller så. Inte alls så hemsk färg som det blev på bilden. Är det någon som har färgat glas att sälja så säg till. Nu ska dörrarna och fönstren spacklas och slipas och  målas för att bli riktigt fina. På Björneslätt har jag ju valt en härlig grovare stil men på Strömsåsen ska det som sagt bli lite finare. Härligt jobb att göra inne i värmen. Även om vi inte sätter kofoten i väggen riktigt än så är det ändå skönt att då ha dörrar och fönster helt klara att sätta dit när det är dags!

Ha en underbar helg vänner!

Kram Gittan

fredag 2 november 2012

Ord är som vildhästar...


Har tillbringat några dagar hos min mor på Hönö och bla burit möbler och kört till tippen. Idag känns det väldigt i ryggen, den är helt slut, så det får bli att fokusera på målning av alla de slag. Fönster, tavlor, ritningar på hur rummen ska bli och så hästen. Min första häststaty blev färdig nu i morse.


Texten under är ett okänt citat som passar väldigt bra för en vildhäst klädd i ord.

"Ord är lika vackra som vildhästar och ibland lika svåra att stänga inne".


Kram Gittan