fredag 3 juni 2016

Flodkryssning i Ryssland

En kompis frågade om jag vill med till Ryssland då hon skulle göra ett resereportage. Ryssland..... klingar ju inte alltid så bra här hemma i Sverige. Men min sambo stöttade projektet helt. Kanske ville han bara vara ensam ett tag eller så berodde det på programmen om St Petersburg som han sett på tv. Du kommer inte ångra dig, ta chansen sa han. Och det gjorde jag. Vi flög till St Petersburg och mönstrade på vårat fartyg.


Jag kan redan nu säga att det är grymt smidigt att slippa packa ihop och byta hotell utan vara kvar i sin hytt och komma till olika ställen. Som en resenär sa. Det är perfekt att jag slipper komma till världen, världen kommer till mig =)

St Petersburg är verkligen en underbar å lagom stor stad. Första dagarna häpnade man över alla lökkupoler, allt "guld" och all otrolig arkitektur. Vi besökte flera otroliga palats och det är verkligen svårt att beskriva det. Vi besökte bland annat Vinterpalatset, Katarinapalatset och Peterhof. Här kommer lite blandade bilder ifrån detta.
Ryssland är verkligen fullt av statyer. Utanför brandstationen finns det brandmän avbildade och det finns många häststatyer. Mina favoriter var den lilla bron med dom fyra stora skulpturerna.
Måste visa lite fler bilder på palats. Här KatarinapalatsetPeterhof med sina enorma utsmyckning.


 St Petersburg är väldigt charmig tack vara sina kanaler. En lagom stor stad i min smak, en stad som jag gärna kommer tillbaka till.
Efter några dagar i St Petersburg gick vi till Mandrogi. Ett rent turiststopp om du frågar mig. Här hade man byggt upp ett litet samhälle med gamla hus som var ditflyttade. Här fanns hantverkare, boende och mat. Vi passade på att ta en tur med häst och vagn och hade tur nog att få med oss guiden i vagnen så hon kunde prata med kusken. Det är tyvärr väldigt få som pratar engelska.Nästa stopp blev sagoön Kizhi med sin 300år gamla kyrka. Kyrkan är helt byggt i trä och utan en enda spik. Ett riktigt mysigt stopp. När dom ringer i kyrkklockorna så låter det inte som här när det är en stor klocka bara som slår. Nej dom har flera olika klockor och så spelar dom melodier. Otroligt charmigt.

Nästa dag kom vi fram till Goritsy. En typisk by på landet. Det bodde mest äldre i byn vilket är typiskt då dom yngre flyttar in till större orter. Många av husen var i dåligt skick men rikligt utsmyckade. Vi var inne hos en man som täljde träsaker. Han visade oss runt i huset och det var som att komma tillbaka 100år. Han sov bakom spisen på en specialbyggd säng intill murstocken för att hålla värmen. Det är dom personliga mötena som man mins mest tror jag.I utkanten av byn fanns ett kloster från 1500-talet som dom höll på att renovera. Det är väldigt få lantbruk som man ser. Vi klostret hade man dock ett par kor, ankor, påfåglar och hundar och inne i byn några får.


Efter detta stopp kom vi till Yaroslavl. Detta är nog mitt favoritstopp under resan. Jag hoppas att jag aldrig kommer glömma känslan av att komma in i Profeten Elias kyrka. Tyvärr så kan man inte göra känslan rättvisa genom bilderna.

Som ni säkert förstår så var Yaroslavl så mycket mer än en kyrka men det är det starkaste minnet. Dom dova färgerna. Att väggarna var målade överallt till och med upp i tornen. Otroligt läckert och med ett fantastiskt lugn.

Nästa dag kom vi till Uglich, vårt sista stopp innan Moskva. Vid det här laget är vi ganska mätta på kyrkor och lökkupoler orkar vi nästan inte titta på. Man blir mätt på det på något vis. Däremot så fick vi höra en fantastisk manskör och även besöka en högmässa.

Resten av tiden tillbringade vi på marknaden.
Så kom vi sen fram till sista stoppet som var Moskva. Där låg vi ett par dagar och tiden gick väldigt fort. Moskva var för stort för min smak. Att 6 miljoner människor pendlar in varje dag för att jobba säger ju en del. Tunnelbanan var fantastisk. I rusningstrafik så gick vagnarna var 40sekund. Den underjordiska världen var så vacker. Otroligt pampiga och som på så många andra ställen som vi besökt så var dom överdådiga. Men det är så roligt att ha sett dom.Vi var även på cirkus vilket verkligen kan rekommenderas. Den var helt galet bra. Vem kunde ana att man kunde dressera elefanter till att stå på ett framben med två personer på ryggen och samtidigt rocka tre rockringar med snabeln och en med bakbenet. Helt galet bra!

Vi var ju även på Röda torget intill Vasilijkatedralen och lunchade på det enorma varuhuset GUM. 
Att resa med asiater är verkligen intressant. Dom är aldrig ute på soldäck så där är gott om plats och om dom tvingas ut i solen så har dom paraply. Kan inte annat än le. Undrar hur mycket dom ser med alla paraplyn i vägen.


Vi var även innanför Kremls murar. Där var väldigt vackert. Självklart en massa lökkupoler.... och annat vackert.

Tillbringade en stund i den gamla delen av Moskva i Arbat. Där köpte vi oss var sitt minne för livet. Att prova pälsmössor. Det är ju så roligt. Ett tips är att det går att pruta väldigt mycket på priset så bli inte avskräckta över prislappen som är i dom.Den här statyn i Moskva säger ganska mycket om staden och om landet som jag ser det. Det blir gärna "extra allt". Otroligt pampigt, guldigt, utsmyckat och stort. Medans det på landsbygden inte utstrålar någon rikedom. Efter ett par dagar i Moskva flög vi hem igen. Mycket nöjda.


Men jag måste summera resan som väldigt positiv. Vi har blivit väldigt väl bemötta även om dom inte kan någon engelska. Vi har överlevt svarttaxiresor på kvällen, sett totalt vilse ut på tunnelbanan, fått hjälp av barnfamilj att hitta till fartyget då vi inte själva hittade. Ja dom har verkligen varit vänliga. Jag kan varmt rekommendera att åka till St Petersburg (Moskva var ju lite för stort för mig). Om jag förstått det hela rätt så kan man åka dit i tre dagar utan visum. Så varför inte dra dit en helg. Jag kommer med största sannolikhet att åka dit igen. Där finns så mycket mer att se och uppleva. 

Att kryssa är verkligen ett fantastiskt sätt. Man får se så mycket. Ibland bara skog.... ibland små byar och självklart en hel del kyrkor. Men det blir aldrig långtråkigt. Luften från vattnet, dom nya vyerna och ställena. Ja jag kan inte annat än säga att det var grymt härliga dagar!


Kram Birgitta

3 kommentarer:

  1. Intressant och kul att du visar så många bilder från resan."Udda" resor ger minnen för livet,man får se båda sidor av landet.

    SvaraRadera
  2. Spännande kontraster och roligt att läsa och se bilderna
    Chris

    SvaraRadera