fredag 9 november 2012

Varning termiter!

Idag var det besiktningsdags av Björneslätt. Anticimex skulle komma. Alltid spännande att höra vad dom säger. Jag valde redan innan att inte se det som en dom utan som ett sätt att få reda på om det fanns några saker att bekymra sig över.

In på gården rullade deras lilla vita bil och ut ramlade en glad göteborgare som var dit skickad eftersom kontoret i Borås av okänd anledning fått förhinder. Så gött det är att få höra lite riktig göteborska. Han verkade tycka lika mycket om gården som alla gör som besöker den.
Det var ju skönt att slippa få ett papper med en stor stämpel VARNING TERMITER! utrym genast huset. Nej tvärt om. Björneslätt verkar vara hur frisk som helst. Skönt att höra även om jag alltid har sett det så.

Men när jag googlade bilder på termiter fann jag detta: Termiter omvandlar trä till socker vilket skulle kunna vara ett sätt att framställa biobränsle.


termit
Bilden är hämtad från Allt om vetenskap
Termiter kan äta trä och göra socker av veden. Och de gör det med hjälp av kemikalier i sin matsmältningsapparat. Kunde vi imitera det skulle vi ha en förträfflig metod för att framställa biobränsle.
Men det kan bli svårare än man trott. Ett projekt under det amerikanska energidepartementet och universitetet Cal Tech har börjat analysera vad det är som gör att termiterna lever gott på trä. En termitart hämtades från regnskogen i Costa Rica och fick lämna sitt maginnehåll för genetisk analys. I den lilla termitens tarm fanns flera hundra arter av bakterier som hjälpte till att bryta ner träets beståndsdelar. Tillsammans framställer de här bakterierna hundratals, kanske tusentals, enzymer, som alla bidrar till processen. Troligen krävs ett väl avvägt samarbete mellan dem för att lyckas förvandla veden till mer användbara ämnen. – Att anpassa de här fynden till ett system i industriell skala blir ingen enkel uppgift, säger en av deltagarna i projektet, Eddy Rubin.

Ett antal andra vedtuggande djurarter står nu på kö för att genomgå en genetisk analys av vad de har i sina bioreaktorer till magar. Kanske någon av dem har ett enklare system att låna ut till oss än vad termiten­ har.

Alltid lär man sig något. Ha en skön fredag vänner!

Kram Gittan

1 kommentar:

  1. Fina Björneslätt!
    Kommer att stå i många hundra år:-))
    Kram

    SvaraRadera