onsdag 13 augusti 2014

Ponnyavel. Min syn på saken...


Ni som följer mig vet att jag har velat något enormt på senaste tiden när det gäller mina hästar. Jag har bedrivit uppfödning i liten skala, något jag verkligen tycker är roligt. Men senaste åren har det blivit allt svårare att få bra betalt och hitta bra hem för bra ungponnyer. Detta har gjort att jag inte betäckte vare sig förra året eller i år. Men när jag ser framgångarna som mina ponnyer gör är det svårt att inte bli sugen igen.

Foto Felicia Djärv Karltorp

Förra helgen debuterade min uppfödning Mr Japp (Sv ridponny) LA och nollade. Det är fantastiskt roligt när man hittar rätt köpare och dom utvecklas tillsammans till något riktigt bra. Jag hoppas att synen på svenskfödda ponnyer ändras snart. För det är naivt att tro att det är dom bästa ponnyerna som importeras. Modet i att köpa importponny har i flera år varit stort. Men att köpa en svenskfödd ponny direkt av uppfödare som vet precis vad hästen varit med om måste ändå vara att föredra. Självklart bygger detta på att uppfödaren/säljare är ÄRLIG och berättar sånt som är väsentligt. Seriösa uppfödare och säljare vill ju inte bara få sålt en häst, dom vill ju att det ska bli ett lyckat ekipage och att hästen ska få det bra.


Jag hoppas och tror att detta kommer ändras. Att beslutet att man får tävla ponny till man är 20 bidrar till detta. Jag är fullt övertygad om att mina ponnyer med trevligt temperament, med god exteriör och bra kapacitet vinner i längden. Det är ju trots allt barn som ska tävla dom.


Så vem vet. En dag kanske marken på Strömsåsen åter trampas av små fölhovar.

För jag borde passa på att avla så länge jag har världens bästa barnvakt, min gamle valack, som har gjort alla för så trygga och positiva.


Kram GittanInga kommentarer:

Skicka en kommentar