torsdag 19 juli 2012

Se himlen genom taken - gamla hus behöver kärlek och hela tak!


Så här enkelt är det, ju fler byggnader man har ju mer jobb är det. Det är ju en självklarhet. Det första man måste göra för att rädda byggnaderna är ju att se till taken. Vi började med uthuset av den enkla anledningen att man på sina ställen såg himlen genom taket där det gamla lerteglet ramlat ner eller vittrat sönder. En annan anledning är att under pannorna på hustaket bor det massor av svalungar och jag har inte hjärta att förstöra deras bon innan de flyttat ut. Så uthuset blev först ut.
Först var det ju bara att riva ner alla gamla pannor. Som ni säkert vet så har det varit skurar den senaste veckan men vad ska man göra. Semestern går och saker måste bli gjorda. Så det var bara att riva på.Efter det reglades taket upp för att få rätt avstånd på reglarna för att kunna skruva fast det nya plåttaket. Valet föll på svart takplåt som ser ut som pannor för både lada och hus har mörka tak. Man skruvar plåten "under varje panna" så det gäller att mäta ut exakt var reglarna ska vara. Även den nedersta brädan på undertaket var tvungen att bytas samt pannbrädan (undra om den verkligen heter så), den vita man fäster i änden på takstolarna.


Men god hjälp kom så plåten på plats på ena sidan. Det blev riktigt bra! Sen var det bara att gå loss på nästa sida och göra på samma sätt. Det är en lättnad när byggnaderna får riktigt tak. Resten kan man ta i lugn och ro sen!SMHI lovar uppehåll och lite sol i eftermiddag. Då är vi på det igen. Men ikväll blir det häst för hela slanten för i morgon ska Diva premieras. Spännande! Håll tummarna för mig vänner. Å än en gång, stort tack till Er underbara vänner som hjälper oss. Ni är guld värda!

Kram Gittan


1 kommentar: