fredag 3 februari 2012

Husets varmaste plats - i kylskåpet!

Första vintern jag renoverade här, innan jag flyttade hit, hände det att den varmaste platsen i hela huset var i kylskåpet. Man kan ju tycka det konstigt att då ens ha igång ett kylskåp, varför inte ha maten någon annanstans i huset. Svaret är enkelt. Det var musfritt och det höll en jämn temperatur. Sedan dess har det hänt massor här på gården men problemet med värme är långt ifrån löst. Jag förstår inte vart värmen tar vägen, eller rättare sagt var kylan kommer in.  Förra hösten satte jag in en luftvärmepump men inte ens den lyckas hålla rummet den sitter i, i ett ok klimat. Här är jättekallt inne när temperaturen går ner mot -15 grader ute. Det är synd att jag inte riktigt har fått ordning på värmen för här är så vackert nu! Vilket landskap, vilket ljus, vilken härlig luft.Vissa saker måste tas  verkligen tas tag i:
- sidvindarna uppe är inte isolerade!
- kanske skulle kattgluggarna i grunden sättas igen?
- är det tillräckligt tätt runt skorstenen på vinden?
- drar kaminerna ut varm luft runt röret?
- vad är det som jag egentligen har missat?

Hästarna trivs. Här i väntan på nytt rinnande vatten.

Tankar kommer, beslut måste tas, vad göra? Ska jag satsa mer på gården eller ska jag flytta. Ska jag lämna Björneslätt? Den tanken känns helt främmande vissa dagar, andra inte. Jag får tänka vidare... Samtidigt väcks tankar på hur människor hade det förr. Då var det is i hinken i köket på morgonen, utedass, löss i sängarna och dåligt med pengar. Jag har upplevt en ännu kallare vinter här, innan jag isolerade alla golven. Då var det 4 grader i köket på morgonen. Jag fick lägga isolering (frigolit) på hela golvet och täcka med trasmattor. Den vintern hade jag varit överlycklig om jag uppnått den värme som jag har nu. Men på något sätt är den där vintern redan glömd. Nu är nu och jag tycker det är för kallt nu. Troligen är det just detta som utmärker oss människor. Vi vill hela tiden framåt, få det bättre på alla sätt. Detta på gott och ont, på något sätt så är vi ju ständigt på väg...

Nalle Puh frågar Nasse en dag:
“What day is it?"
It's today," squeaked Piglet.
My favorite day," said Pooh.”
Han är klok den björnen.

Tills dess att våre kommer går jag ut och bär in lite mer ved. Tack gud för mina kaminer!


Kram Gittan

2 kommentarer:

  1. be en riktigt duktig person från en isolerfirma komma o gå igenom huset s¨å kan han säga vad du behöver göra. Alternativt en duktig snickare eller en sån där person som kollar igenom hus innan försäljning så allt är ok. har glömt namnet precis nu men du vet säkert vem jag menar.
    Lycka Till!!

    SvaraRadera
  2. All I can say, your "fridge" looks so beautiful in the winter sun :))

    SvaraRadera