fredag 16 mars 2012

Lägga plastmatta på garderobsgolvet.

Hurra, nu är den äntligen på plats, mattan på golvet i den platsbyggda garderoben i grovingången. Jag har fått ovärderlig hjälp och är så tacksam. Men när vi först försökte lägga in en bit matta av kvalitet stenhård kändes det hopplöst. Det var verkligen svårt att tänka att den skulle gå att forma till med en vanlig varmluftspistol men det gick. Vi tar det hela ifrån början.


Den delen av grovingången där garderoben skulle vara grävde jag ju fram avlopp till. För intill garderoben ska tvättmaskin och torktumlare stå. Denna delen av hallen reglade jag inte upp och isolerade, som jag gjorde med resten av golvet, utan denna delen fick bli gjuten med en golvbrunn i. Vi hade som jag tidigare nämnt kommit över en bit riktigt tjock och bra plastmatta som var stenhård. Hur katten skulle vi få den på plats? Vi insåg tidigt att vi måste försöka forma den lite innan vi limmade golvet annars skulle allt sluta i katastrof. Så det var bara att gå loss med varmluftspistolen.


Det gäller att inte värma för mycket på ett ställe för då går mattan sönder. Knepet är ju att röra pistolen över en större yta hela tiden. Efter ett tag lyckades vi få böjt till kanter så att vi hade som en stor låda av hela mattan. Där efter limmade vi hela golvet med ett lim som är speciellt för detta ändamål och som kan inhandlas i dom flesta matt- och golvaffärer. Man använder en spackelspade med ränder när man drar ut limmet. Sen var det bara att sätta tillbaka mattan och noggrant pressa ner den i alla vinklar med hjälp av varmluft och ett trubbigt föremål.När man ska över ett rör så gör man bara ett kryss i mattan, värmer rejält och trär sen mattan över röret så smiter det åt jättefint. Det är lite svårare när man kommer till golvbrunnen för där är det verkligen tight. Den blåa ringen på bilden ska ju "klicka" på plats ovanpå mattan. Här använde vi hammarskaftet för att pressa, inte slå. När vi efter mycket värmande och tryckande fick dit den var det bara att renskära den överblivna mattkanten och sen sätta på locket.
För att få en jämn kant runt hela garderoben, hög nog så att inte eventuellt vatten från tvättmaskinen skulle rinna över, använde vi en brädbit som mall och skar sen efter den. Resultatet blev riktigt bra.


Nu ska bara primer köpas för att få mattan att tåla smuts och slitage riktigt bra. Sen är det bara till att snickra vidare.  Härligt att vara ett steg närmare målet!

Kram Gittan

2 kommentarer:

 1. Ännu en sak färdig!! Så himla skönt för dig=)
  Riktigt bra blir det oxå!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Så fint ni får..är det Bill den händige??:-))
  Kram

  SvaraRadera