måndag 29 augusti 2011

Succé för Japp på kvalitetstävlan.

Upp som en sol, ner som en pannkaka och upp igen som det vackraste fyrverkeri. Så kan man verkligen beskriva gårdagens tävling i Billdal. Mr Japp som under sommaren varit hos Sara på Orust och ridigts för fullt var med på kvalitetstävlan som endast är för fyraåriga ponnyer eller 5åriga ston som fölat. Det kändes konstigt att åka och tävla med sin häst utan att ha honom hemma. Ingen packning, lastning, tvättning, knoppning. Ingen ting utan dom vita byxorna, hjälmen och övriga kläder. En mycket ovanlig känsla. Men när jag väl kom dit och fick se honom så var jag lugn. Han var så otroligt fin och välhanterad. Ingen gräsmage, snygga jämna knoppar och blank och fin. Sara hade verkligen gjort ett bra jobb!


Veterinärkontrollen som är det första momentet gick felfritt och inbringade 10-10 vilket är det högsta man kan få. Därefter bar det iväg till visningsringen. Förra året på treårstestet fick han 37p och rädslan för att ett delpoäng skulle ligga under 7 var stor. Gör den det går man inte till final även om han skulle hoppa 10-10. Visningen gick bättre än jag vågat hoppats på. 8-8-8-8-7 blev poängen, 39p! Vilken lycka, vilken glädje. Upp som en sol!Iväg och sadla honom. Nu var det dags för Sara att rida honom. Detta borde inte vara några större problem. Galoppen och skritten är hans bästa gångarter så traven borde vara lägsta poänget. Han var verkligen fin. Sara gör verkligen ett superjobb med honom. Han uppförde sig perfekt. Japp är en ponny som det lyser om. Allt kändes bra tills poängen lästes upp. Där kom plötsligt 6:an på galoppen. Neeeeej. Där sprack ju allt. Man får inte ha 6:a på galoppen för att gå vidare som hopponny. Ner som en pannkaka.

Av med sadel och på med skydden. Med halvtunga steg ledde jag in honom i ridhuset till löshoppningen. Jag vet att han är en kanonhoppare och tänkte att får han nu bra poäng är det egentligen bara tråkigt. Vi hade innan intåget fått bekräftat att 6 sabbat allt. Men vi genomförde löshoppningen. Han var lite trött men samtidigt överilad. Kortsidans underlag var så dålig att han höll på att gå omkull varje gång. Stackars Japp, efter en så lång dag. Han gjorde sin plikt och hoppade 8-8. Ingen av oss blev glada över detta men jag ställde ändå upp på fotografens obligatoriska bilder på ponnyer med bra resultat.


Sara, som ju även visade Lusens barnbarn Keimos Stanton, vilken fick 40p exteriört och utmärkelse som gångartstalang och därmed vidare till finalen i Falkenberg, var lika nere som jag. Så surt med 6:an. Men Stanton var verkligen fin och jag fick glädja mig åt att ha mormor och mostrar till honom i stallet. Vi lastade Japp och dom valde att stanna tills jag hämtat alla protokollen. Jag trodde inte mina ögon när jag läste att han fått hopputmärkelse och var vidare till finalen i Falkenberg. 6:an visade sig räkna endast för gångarterna inte för hoppningen som på treårstestet. Så nu har Japp två år i rad fått utmärkels och gått till fianl. Det är ingen slump att han går vidare för han är en stjärna! Nu ska han säljas samtidigt som han förbereds för finalen som består av uppsutten hoppning. Vet ni någon som är på jakt efter en riktigt bra hopponny men så många fördelar så tipsa dom om Japp.


Tänk vilken klippa han är. Har hoppat 8-8, 8-9 och 9-9 på dom senaste testen. Det ni!!

Tusen tack till Monika (Lusen och Stantons uppfödare), Sara (som tränar Japp) och hennes underbara mamma Monika (som är världens bästa hästskötare). Wow vilken dag!


Kram Gittan

3 kommentarer:

 1. Monica Svensson29 augusti 2011 18:18

  Jaaa, GRATTIS till oss! :D Vilka fina ponnyer vi har! Det är sånt här som värmer en uppfödares hjärta och får en att orka fortsätta. Tyvärr gör ju omständigheterna att jag måste sluta med min uppfödning, men jag håller dörren lite på glänt med Juvelin ett tag till. Man vet ju aldrig....:)

  SvaraRadera
 2. Vilken spännande läsning!!
  Grattis!

  kram

  SvaraRadera
 3. Lilla jappen ""Grattis..Vilken grej.Där med poängen.o vilken tur...
  Ja, vi sa ju redan i början att han har Det""
  Bra jobbat flickor o speciellt Sara..
  Från en som bara står o kollar..
  Lena.P.Ä.

  SvaraRadera