fredag 16 december 2011

Renovera kristallkrona del 1

Som vanligt måste jag sätta fingrarna i något för att inte bli allt för rastlös och grubblande. Därför har jag nu börjat på kristallkronan som jag berättade om för ett par veckor sedan. Jag hittade den på rännet hos ett äldre par som till min stora glädje gick med på att sälja den. Så här såg den ut efter transporten hem. Som tur var hade vi den i ett lakan när vi fraktade den för det lossade prismor så fort man rörde den.


Jag började med att noggrant studera och dokumentera lampans uppbyggnad. Vilka prismor satt var? Åt vilket håll är dom vända? På vissa sitter det två pärlor, på andra bara en. Det gäller att vara nogrann här och fotografera mycket så man kan gå tillbaka och titta ifall man blir osäker. Kolla även hur man har fäst prismorna.
Sen började jag arbetet med att plocka ner alla prismor, sorterade dem och räknade dem. Det visade sig att det var en trasig och att ytterligare två saknades. Så nu blir det att med ljus och lykta försöka leta reda på lika dana. Kulan som hängde underst i kronan är så stor och häftig. Enligt farbrorn jag köpte den av har den en gång lossnat när den hängde över matsalsbordet. På bordet fanns en dyr och fin vas full med vatten och blommor. Kulan lossade och föll rakt ner i vattnet. Allting höll. Både kula och vas! Jag ser att den har varit loss för den var nu rejält ditsatt.


Det här är prismorna som saknas. Den till vänster är ca 7.8cm x 4.7cm. Jag behöver två sådan. Den till höger är 6.3cm x 3.5cm och där behöver jag en. Hojta bara om ni har några på lager! Nu blir det till att putsa prismor och ta bort elen. Det är alltid kul att ge sig på ett nytt projekt som man aldrig tidigare varit i närheten av. Livet är fullt av utmaningar om man bara vill.

Kram Gittan

8 kommentarer:

 1. Magnus / Gällinge16 december 2011 18:50

  Vad duktig du är.Har hört att de kan gå att laga o fylla i trasiga prismor med super epoxy. Men skall hålla utkik o se om ja hittar några.Mvh Magnus

  SvaraRadera
 2. Jag har oxå en sån kristallkrona efter min farmor och farfar. Lampskärmarna är i samma färg som din men jag har ett extra par som är röda så jag byter skärmar till jul!/akb

  SvaraRadera
 3. Wow skriker jag..Vilket Jobb du har haft o bara skriva ner o ritat.hade aldrig lata Lena gjort utan jag hade plockat ner sen hade det blivit som det blev..""Tur att vi är olika"" Så nu är det bara o kolla runt så den blir komplett.Lycka till.

  SvaraRadera
 4. Nu kikar jag in bara för att önska en riktigt fin Jul ,,Kram

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Krebs.se säljer kristaller som passar. Jag har en likadan krona som jag ska renovera. Jag har köpt tråd där oh ska även köpa kristaller som behövs.

  SvaraRadera
 7. Ups såg nu att det var några år sedan tidigare inlägg publicerades

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera