måndag 9 januari 2012

Synlig bjälke i nock.Nu är den på plats den synliga "fuskbjälken" i grovingången. Precis som i köket så kände jag att det behövde finnas en grov bjälke för att få till rätt känsla. Jag hämtade en bjälke ifrån ladan. Sen gick jag loss på den med rasp, sandpapper och kniv. Skar och slipade men var noga med att hela tiden få det att se ut som ett naturligt slitage och så att smutsen försvann.


Sen oljade jag in den med kokt linolja. Det gäller att inte få för mycket olja kvar för då blir bjälken klibbig. Svampa eller pensla på och kolla sen efter någon timme om det finns för mycket ojla kvar. Torka då av det. Glöm inte att redskapen du använt till linolja kan självantända så släng ut allt!


Efter det borrades det hål mitt på stocken där elen ska komma ut och där kristallkronan ska hänga. Sen satte vi den på plats och skruvade dit den med rejäla skruv. Detta är inte något monteringsjobb som man ska ge sig på på egen hand. Så tungt att hålla den ovanför huvudena. Men två personer klarar det. Resultatet blev bra och känslan rätt.


Vill man istället sätta fuskbjälk på ett platt tak så är ju mitt tips att man klyver bjälkarna. Men här ville jag ha effekten av en rejäl likadan bjälke som jag har i köket.Hoppas ni blev inspirerade och vågar slänga upp lite bjälkar här och där. Lycka till!

Kram Gittan

4 kommentarer:

 1. Ditt hem är så fint - roligt att du visar så mycket av det!

  SvaraRadera
 2. I nästa inlägg är säkert lampan på plats...
  Kram mor

  SvaraRadera
 3. Hmm vad säger man du e tamejfan bäst..förlåt svordomen men den säger allt..kram o ser fram emot att se kristallkronan på plats =)

  SvaraRadera
 4. var får man tag på sådana bjälkar?

  SvaraRadera