tisdag 31 juli 2012

Gäddpaté - ett tips!




Ska det vara gädda, ska det vara skädda, ska det vara levande fisk som spralar???
Sen flytten till landet har fisket övergått från att dörja makrill till att dra upp stora gäddor. Det är alltid kul att få napp men vad katten gör man med en gädda? Folk man frågar hur man ska tillaga den säger att det är skräp, ben över allt. Men så illa kan det väl ändå inte vara att det inte går att tillaga den så det blir gott. Så det var bara att ta fram filékniven och se hur en gädda ser ut innuti. Trots uppväxten på en ö är jag usel på att filéa fisk. Men folk hade rätt. Det var mycket ben i den men det gick fint att rensa så allt fint kött kom loss. Sen ner i mixern tillsammans med grädde, ägg, kryddor och potatismjöl.

400g gäddkött
3dl grädde
potatismjöl
salt
peppar
2 ägg

Sen smörar och bröar man en avlång brödform och grädda i nedre delen av ugnen i en timma. Sen måste den svalna i formen i ca 10 minuter innan man stjälper upp den.

Sen rörde jag ihop en kall sås av lite naturell yoghurt, kaviar, majonäs och finhackad rödlök. Detta blev så jätte gott. Ett stort tips till er alla. Det går att göra riktigt god gädda och patén är minst lika god kall som varm.

Det går att varva smeten med tex lax, räkor eller annat smått och gott... kanske inte chokladpudding å vanlijsås, men låt fantasin flöda och våga testa denna goda fisk!

Kram Gittan

3 kommentarer:

  1. Gädda är ju jättegott! Vi brukade alltid ugnsbaka gädda. Salta den invändigt och utvändigt. Ställ den i en form med långsidorna utfläkta åt sidorna. Häll på grädde och lägg i några smörklickar innan den sätts in i ugnen. Mmmm...

    SvaraRadera
  2. Vill gärna ha ett smakprov någon gång:-))
    Kram

    SvaraRadera
  3. Kristina i Varberg1 augusti 2012 kl. 10:47

    Min mor ungsbakade alltid gäddan. Den avnjöts med kokt potatis, skirat smör, riven pepparrot och sallad!!!!
    Jättegott och värt att pröva!!!!

    SvaraRadera