onsdag 25 juli 2012

Morgongåvan var ingen succé.

Ibland blir allt bara fel! Så var det när vi skulle ta hö. Hade bokat en bonde som skulle så av gräset, men kvällen innan ringer han och säger att hans slåtterkross är trasig. Vad gör man? Jo man kollar igenom sina uthus och ser vad man har fått med på köpet. En slåtterbalk och en hövändare står där. Kunde man använda dom förr så borde man kunna använda dom nu. Ut med bröten på gården. Med hjälp av vänner fick vi så igång grejerna. Lite slöa verkade tänderna så det var bara att slipa på. Så glad i hågen följande morgon gav vi oss ut med slåtterbalken på den minsta åkern. Där tillbringade vi större delen av dagen högljut svärande och funderande. Gräset bara vek sig och mossa satte sig som kilar. Nya vänner kom för att hjälpa till och dessa minns med fasa hur deras fäder slitit sitt hår för dessa förbannade slåtterbalkar. Där har kvinnorna gått bakom och rensat bort gräs som fastnat medan männen suttit i traktorn. Historier vittnar om kvinnor som förlorat fingrar i dessa hemska maskiner. När jag går där bakom traktorn och funderar på detta får jag syn på etiketten på slåtterbalken. Den heter Morgongåva. Vilket hån! Men troligen var den en fröjd när den kom jämfört med lie som man tidigare använt. Den vill inte jag ha i morgongåva i alla fall. Den får skroten som gåva istället!



Som väl är omges man av underbara männisor så snart hade vi lånat en slåtterkross och fick slagit gräset på båda gårdarna. Lagom magert ogödslat gräs som blir perfekt för fångkänsliga ponnyer. Å den gamla hövändaren fungerade super att stränglägga med så den blir kvar till nästa år.

Kram Gittan

1 kommentar:

  1. Ja så är det o vara bonde på fritiden..Morgongåva""" Man måste ju erkänna att de hade humor..Eller som du skriver..Bättre än lien..
    fast de som kan slå med lie gör det ju så fort o bra blir det ju..Ja, ja .Nu är det ju klart o alla är glada o nöjda..

    SvaraRadera