onsdag 11 maj 2011

Björneslätts maskrosvin

Nu när maskrosorna tar över våra trädgårdar och betesmarker är det dags att göra något riktigt gott och förhållandevis starkt av dom, nämligen maskrosvin. Jag testade detta för första gången förra året och förundrades över hur lätt och gott det var. 




Här kommer receptet:
15L Maskrosor
8-10 Appelsiner
3-4 Citroner 
5 hg vita russin
5 Kg socker (icke mer smakar mer än du tror)
  6 pkt Bakjäst
 
Plocka endast blommorna och slå på 15 liter kokande.
Låt stå ett dygn och sila sen ifrån blommorna. Tillsätt
skivade apelsiner och citroner (halvtunna skivor) samt hackade russin. Lös sen sockret i 10 liter vatten, häll all vätska i jäskärlet, när tempen är 37 grader lägger du i jästen. Använd lämpligt kärl med jäsrör. I början kan det jäsa väldigt kraftigt.
Efter 2-4 veckor silar du bort alla apelsiner, citroner och russin. Låt sen allt jäsa till det blir klart, vilket tar flera månader, minst 8. Använd inget klarningsmedel. Häll sen upp på flaska. Vinet kan med fördel lagras i 5 år enligt receptet jag följt.



 Jag gjorde egna etiketter med en bild på gårdshuset, Björneslätts maskrosvin 2010 står det. Riktigt kul att ge bort och att bjuda på vid middag. Vinet blir sött och får ca 18%. Det ni!

Lycka till!

Kram Gittan

1 kommentar:

  1. Det blir man helt klart sugen på att prova :))

    SvaraRadera